недеља, 21. мај 2017.

How to study for the test - Kako učiti za test

Testovi. Testovi su velika muka za sve "školarce", a pogotovo za one koji nisu učili, ili su nedovoljno učili za neki test.
Svima nam se nekada desilo da smo čitavu noć učili za neki test ali ipak smo dobili lošiju ocjenu nego što smo očekivali, i tada se upitamo kako je to moguće.
Malo je čudno, ali nije rijedak slučaj da neko kaže da nezna kako da uči za neki test, (ili uopšte da uči), čak ja poznajem par ljedi koji to govore i imaju takvo mišljenje i stav.
Kako bi olakšali svoje muke sa tim ("groznim") testovima i "naučili" kako da učite za test, ja ću vam navesti par "trikova" koji će vam pomoći u tome.

1.TO DO LIST

Ako se sjećate, u prošlom postu smo pričali o ovome.
(ako se ne sjećate ili niste vidjeli taj post obavezno pogledajte  )

Prije nego što započnete sa učenjem za test možete napraviti mali popis lekcija koje trebate naučiti.
Tu listu (popis) možete posebno ukrasiti, zalijepiti na neko vidljivo mjesto, i svaki put kada završite sa učenjem neke lekcija prekrižite tu lekciju na listi ili stavite kvačicu pored, kao znak da ste završili sa učenjem te lekcije.
Na taj način ćete se više motivisati za učenje a i znaćete koliko vam je još lekcija ostalo.2.STUDY SPACE

 STUDY SPACE ili prostor (okruženje) za učenje je još nešto o čemu smo već pričali, ali ja, naprosto, nisam mogla izdržati a da ga ponovo ne pomenem (doduše pod drugim nazivom).

Naime, radi se o tome da je "neophodno" da pronađete mjesto koje vama najviše odgovara za učenje, bilo da je to pod, krevet, fotelja, . . . gdje god vama odgovara.

Nešto što je novo ali isto toliko važno kao i samo to mjesto za učenje, je to da pazite da imate dovoljno vazduha u toj prostoriji u kojoj učite, tj. da ta prostorija bude provjetrena (ili što bi rekli "da možete da dišete").
Naučno je dokazano da se bolje i lakše pamte neke informacije ako se uči u provjetrenoj prostoriji, zato što je našem mozgu potrebno dosta kiseonika kako bi pravilno i nesmetano funkcionisao i primao nove informacije.3.Boje

Nešto što ja često primjenjujem kada učim su boje, tj., preciznije, CD liner-i, hemijske olovke ili highlighter-i u boji.

Svi mi imamo neku dosadnu crno-bijelu knjigu, sa vrlo malo slika ili uopšte bez slika, i baš iz te knjige moramo da učimo za test.

Ako želite da malo uredite tu vašu dosadnu knjigu i da vam bude zabavnije učiti iz nje možete koristiti neke od gore navedenih stvarčica i podvući neke bitne stvari koje trebate naučiti, a možete i nešto nacrtati, što da ne.

Sav taj "kreativni nered" koji budete napravili vam itekako može pomoći u učenju, zato što će vam biti zabavnije učiti (osim ako napravite baš pravi nered; znači pazite da ne pretjerate sa ukrašavanjem), a, takođe, ćete znati šta je važno i na šta trebate obratiti pažnju.

Boje će vas motivisati i pomoći vam da lakše zapamtite.4.Zvukovi (ili muzika)

Da li ste vi ikada pokušali da učite uz muziku?
Ja jesam i znam nekoliko drugarica koje isto to rade.

Neki naučnici su sproveli određeno istraživanje (o kojem nećemo mnogo pričati haha :D) u kojem je dokazano da klasična muzika pozitivno djeluje na ljedski um i pomaže mu da nešto lakše zapamti.

Ja često, kada učim neki dosadan predmet, a pogotovo kada čitam lektiru ili me neki zvuk iz okruženja dekoncentriše, pustim sebi neku od play listi klasične muziku i uz to učim.

Svakako pokušajte i vi, ako već niste, ne može vam škoditi, može vam samo pomoći.5.FLASH CARDS

FLASH CARDS ili kako to mi nazivamo "PUŠKICE" su jedna jako korisna stvarčica koju, ako imate malo više vremena, možete da napravite dok učite za test.

Sa jedne strane nekog debljeg papira (možete kupiti čak i one posebne papiriće) napišete neki naziv (npr.: IMENICE), a sa druge strane tog istog papira napišete definicuju (npr.: Imenice su promjenljiva vrsta riječi...).

Kada budete zapisivali te definicije jedan dio gradiva ćete zapamtiti, a kada budete ponavljali sve te zapisane definicije potpuno ćete utvrditi to gradivo.

Ja ovo koristim kada učim neki predmet gdje imam mnogo definicija, kao što je npr. ekonomija, i zaista mi ovo jako pomogne da zapamtim sve te definicije i da pridobijem mnogo čudženja od mojih prijatelja kao i pitanja "kako ja to sve stignem?". Hahaha :D

Šalu na stranu; ovo je zaista jako korisna stvar i meni mnogo pomaže. Pokušajte i vi.6.Probni test

I ovaj "trik" je za one koji imaju malo više vremena i strpljenja.

Kada budete učili lekcije za test, na papir možete izdvajati i zapisivati neka pitanja koja mislite da će biti na testu. Kasnije kada završite sa učenjem, možete uzeti ta pitanja i odgovoriti na njih, i tako provjeriti koliko dobro ste naučili  i šta trebate još ponoviti.

Ovo će vam pomoći da bolje zapamtite gradivo, a, takođe, se može desiti da neka od tih pitanja koja ste vi sebi izvdojili baš budu na testu. Nikad' se ne zna. :D

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dragi moji, to bi bilo to za ovaj post.
Nadam se da vam se svidio.

U komentar mi napišite kakva su vaša iskustva i da li vi koristite neke od ovih, nazovimo to, "trikova".
Ukoliko imate neki prijedlog ili želju za sledeće post, ili trebate neki savjet, napišite to u komentar ili mi se javite na neku od društvenih mreže ( Instagram ili Facebook).

PS. Svima koji uskoro imaju neki test želim mnogo sreće i uspjeha, i da dobiju super ocjene. ❤☺

Vidimo seee!!!
Ćaoo ❤

Нема коментара:

Постави коментар

Hvala vam na komentaru ❤

TOP 10 (scary mythological creatures-illustrations) + goodbye

Zdravo ljudi! Tema današnjeg TOP 10 posta je Halloween , odnosno strašna mitološka bića , i, kao što sam vam obećala, napravila sam  ilu...