среда, 13. септембар 2017.

All about the MOTIVATION (in school)


Danas pričamo o motivaciji u školi.
Motivaciju smo već nekoliko puta spominjali, ali napokon je došao red da tema čitavog posta bude samo motivacija, a budući da je septembar mjesec polazaka u školu, zašto da to ne iskoristimo i nešto više kažemo o tome kako da se motivišete za učite i da se više trudite u školi.1. Razmišljajte o vašoj budućnosti

Da li ste ikada razmišlali o svojoj budućnosti, šta želite da ostvarite u svom životu, koji su vaši ciljevi i planovi?

Možda vam se ovo čini poprilično čudno i možda izgleda kao nešto što vam ne može pomoći da se motivišete, ali zapravo nije tako.

Prisjetite se samo one čuvene rećenice iz našeg ranog djetinjstva, "Šta ćeš biti kada porasteš?"
Nisu nam to pitanje uzalud učitelji postavljali.

Bitno je da imate neki cilj u svome životu (npr. želite da postanete ljekar, ili fudbaler, frizer, ili dr.); jednostavno, trebate da znate šta želite od svoga života, da imate neki plan.
Naravno, ti planovi se mogu 100 puta promjeniti dok dođete do onoga što uistinu želite i što je najbolje za vas, i to je sasvim uredu.
Bitno je samo da se aktivirate, da razmislite malo o sebi i svome životu, jer vi ste ti koji upravljate svojim životom i donosite odluke.

Ako imate neki cilj u svome životu, i ako volite taj svoj cilj i želite da ga ostvarite, bićete srećni zbog toga i imaćete više motivacije za učenje i ulaganje mnogo truda u svoje znanje (u sebe).2. Vodite planer

Da li ste ikada vodili planer?

Ja jesam, i sa sigurnošću vam mogu reći da je to nešto jako korisno i zaista mi je mnogo pomoglo.
Ja sam u svoj planer upisivala svoje školske obaveze, a vi možete da upisujete i rezne druge obaveze, i da ga ukrašavate kako god želite.

Vođenje planera će vam pomoći da se bolje organizujete, da rasporedite svoje obaveze, i nikako nećete moći zaboraviti da nešto uradite, ukoliko sve kako treba upišete u svoj planer.
Planer je zaista jedna jako dobra i korisna stvar.

E sad, kako će vam planer pomoći da se motivišete?
E pa ovako.

Planer je jako zabavno voditi, a još ako imate (bar) malo kreativnosti, možete ga i fino ukrašavati, crtati po njemu, raditi šta god želite.

Taj kreativni nered (ili umjetnički rad) koji napravite u svom planeru vas itekako može motivisati da učite, odnosno biće vam zabavnije učiti.
Ali, nešto što vas još više može motivisati da učite su (naše drage) TO DO liste i popunjavanje kvadratića ispred određenih obaveza koje ste upisali u svoj planer.

Pokušajte bar da na običan papir napišete (TO DO) listu vaših obaveza i vidjećete koliko će vam biti zabavnije učiti kada primjetite da je obaveza, koje trebate da uratite, na toj listi sve manje.

Ja sam se u to sama uvjerila, s toga i vama preporučujem.3. Urednost

Svi mi kada počne škola obećamo sami sebi da ćemo ove godine biti uredni i imati uredan školski pribor i sveske, ali na to najčešće zaboravimo čim prođu prve 2-3 sedmice škole.

Sve je to razumljivo, obsjednu nas sve obaveze, testovi, odgovaranja, i naprosto nemamo vremena da vodimo računa o našem školskom priboru i urednosti naših škoslih stvari.

Najbolje bi bilo da odvojite bar malo svoga vremena i da se posvetite urednosti svojih školskih stvari. Pokušajte da uredno i čitko zapisujete zabilješke u svojoj svesci na časovima, jer će vam biti zabavnije i ljepše da učite iz urednih svesaka i knjiga.

Svakog odbija neuredna sveska/knjiga, i nekako nam je ružno učiti iz takvih knjiga/svesaka.

Potrudite se da održavate svoje školske stvari uredne, niste ni svjesni koliko će nam to pomoći.4. Javljanje na času

Javljanje na času nema baš neke direktne veze sa motivacijom ali je to svakako jedno od mnogih sredstava koje vam može pomoći da do nje dođete.

Kada se javite na česu i dobijete ono, svima drago, "bravo" ili "odlično", bićete sretni i vaše samopouzdanje će rasti i jačati, kao i vaša želja da učite i da usavršavate vaše znanje.
Imaćete više motivacije da učite.

Zato, nemojte nikada da se plašite i da se stidite da podignete ruku i odgovorite na pitanje koje vaš profesor/nastavnik postavlja; samo hrabro do uspjeha.
5. Društvene mreže

Ko bi mogao povjerovati u to da nam i društvene mreže mogu pomoći da se motivišemo?!
Ali da, istina je, i društvene mreže nam itekako mogu pomoći.

Gledajte slike na instgramu, videe na youtubu (i dr.) koji su posvaćeni školi i učenju.
Primjetićete svo to šarenilo i neku vrstu sreće na licima tih youtubera u videima, kao da im je drago što će provesti narednih 5 sati za radnim stolom učeći neki predmet, i primjetićete da je u takvim videima učenje nekako uljepšano i izgleda "moderno", i baš ta nasmijana lica i svo to šarenilo će vas i natjerati da povjerujete u tu čudnu činjenicu, a samim time će vam biti draže da učite i da se trudite.

Iskrene preporuke.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To bi bilo to od ovog posta, dragi moji.

Nadam se da vam se moj post svidio i da vam je bar malo pomogao.

U komentar mi možete napisati šta vas motiviše u školi i da li ste već isprobali neke od ovih načina povećavanja motivacije.
Takođe, možete mi napisati i neke vaše prijedloge za nove postove, šta bi vi voljeli čitati. Potrudiću se da uvažim sve vaše prijedloge i želje.

Hvala vam na čitanju!❤

Ćaoo ❤

16 коментара:

 1. Predivan post, zaista sjajno napisan, koristan i edukativan!

  http://thestoryofagothic.blogspot.rs/2017/09/who-says-that-plus-size-girls-cant-wear.html

  ОдговориИзбриши
 2. Very beautiful post. I like your blog.

  Tnx for visit. I am follow you back <3

  https://style-ladies.blogspot.rs/

  ОдговориИзбриши
 3. Motivation is very important in school and job :D
  Great post :)
  Would you like to follow each other? Let me know on my blog ;)
  My Blog
  Fanpage

  ОдговориИзбриши
 4. Great post!
  I'm following you hope u follow me back :)
  https://goldbeautyyy.blogspot.it/

  ОдговориИзбриши
 5. Thanks a lot :D

  super interesting post dear friend and nice tips

  NEW DECOR POST | Prepare Your HOME FOR FALL.
  InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

  ОдговориИзбриши

Hvala vam na komentaru ❤

TOP 10 (scary mythological creatures-illustrations) + goodbye

Zdravo ljudi! Tema današnjeg TOP 10 posta je Halloween , odnosno strašna mitološka bića , i, kao što sam vam obećala, napravila sam  ilu...