субота, 21. октобар 2017.

SCARY BALCAN LEGENDS


Zdravo ljudi. :)

U prošlom postu smo pričali o nekim grčkim mitovima i legendama, a danas ćemo malo preći na Balkan i pričati o balkanskim mitovima i legendama.

Ja se nadam da vam ovi mitovi neće biti mnogo strašni, i da vas neću mnogo uplašiti sa ovim mitovima i mitološkim stvorenjima; iako su balkanski mitovi, zasigurno, dosta strašniji od grčkih.

Da mnogo ne dužim; pređimo na post.1. Psoglav

Psoglav je demon iz slovenske mitologije, za koje se vjerovalo da je rasprostranjeno u nekim djelovima BiH i Crne Gore, i živjelo je u crnoj zemlji koja obiluje dragim kamenjem, gdje ne prodire Sunce.

Prema vjerovanjima psoglav se oposuje kao čudovište sa ljudskim tijelom, konjskim nogama i psećom glavom. Psoglav ima jedno oko i oštre gvozdene zube.

Noću bi izlazilo i proždiralo ljude koji bi se u sitne sate našli napolju, a ako ne bi moglo da nađe hrane, da ulovi nekog živog čovjeka, odlazilo bi na groblje i otkopavalo grobove, i tako se hranilo tjelima mrtvih ljudi.2. Drekavac

Drekavac je čudovište iz slovenske mitologije, koje, prema vjerovanjima, nastaje od duša umrlih nekrštenih ljudi, i to najčešće beba.

Postoje mnoga vjerovanja i mitovi koji govore o tome šta je drekavac i kako on to izgleda, ali najupečatljivije i najraširenije je ovo jezivo vjerovanje.
Drekavac je malo čovjekoliko stvorenje, koje ima duge i oštre kandže, veliku glavu na tankom vratu, ima sposobnost da mjenja oblike, i prekriven je dugim krznom po koje neprestano gazi i zbog toga urliče. 
Njegov urlik je jako glasan i neprijatan, a zvuči kao mješavina vrištanja, plača i vučijeg zavijanja. Drekavac svojim urlikom plaši ljude koji se nađu noću blizu mjesta gdje se on nalazi, a vjeruje se i da se može ogluviti od njegovog urlika.

Drekavac se jako boji dnevne svjetlosti i pasa, i jedino ga se može sresti noću, između ponoći i svitanja, ili ponekad i ujutru kada se spusti gusta magla.
Drekavac uglavnom boravi duboko u šumama, po jamama, pećinama, a može ga se naći i pored rijeka, izvora, močvara ili potoka.

Neka vjerovanja kažu da neki drekavci borave i pored groblja i da ako se neko noću nađe blizu tog groblja da ga napadaju i muče sve dok ne svane i oglase se prvi pjetlovi, ili ne zalaju psi.3. Zmija čuvarkuća

Zmija čuvarkuća je mitološko biće koje najčešće živi u temeljima kuće ili u ognjištu.

Prema vjerovanjima, zmija čuvarkuća predstavlja rodonačelnika porodice, odnosno prvog pretka koji je osnovao tu porodicu, ili pretka koji je bio najzaslužniji za tu porodicu.

Zmija čuvarkuća se poziva na večeru ukoliko bi porodica bila u nekoj nevolji.

Ona se rijetko kada pojavljuje, i kada se pojavi u kući ili dvorištu, to je znak da će se desiti neki loš događaj. Zmija čuvajkuća je vjesnik loših vijesti, i upozorava ukućane da će se desiti neko zlo u kući.

Sve će postati još mnogo gore ako se zmija čuvarkuća ubije; tada će se pretci naljutiti i, prema vjerovanju, neko od ukućana će u skorije vrijeme da umre.4. Vile

Vila je mitološko biće iz stare slovenske mitologije koje se najčešće opisuje kao lijepa, vitka djevojka, sa dugom kosom (najčešće do koljena) odjevena u dugu, pocjepanu, bijelu haljinu.

Prema vjerovanjima vile nastaju od duša lijepih, mladih, i neudatih djevojaka, koje ne mogu da pronađu mir.

Vile žive u grupama pokraj rijeka, duboko u šumama, kod izvora i potoka, po kamenjarima, dalje od ljudskog oka, ali, u "gluho doba" (između ponoći i svitanja) vile izlaze i idu na rijeku gdje pjevaju, plešu i peru svoju kosu.

Postoji vjerovanje da se vile mogu prizvati tako što se noću posle ponoći sjedne pored neke manje rijeke ili potoka, i počne se svirati frula. Tada će vile doći i počeće plesati i uživati u svirci, ali čim se prestane svirati frula vile će pobjesniti i oteti tog čovjeka, i povesti ga sa sobom u kolo, gdje će ga vući po livadama, šumama, po trnju, i jedini spas za tog čovjeka je zora, Sunce i pjesma prvih pjetlova.

Postoje vjerovanja, da vile noću ulaze u štale i konjima pjevaju i pletu pletenice na repu i grivi, i te pletenice se ne smiju osjeći jer bi velika nesreća mogla zadesiti tog čovjeka koji osječe te pletenice.---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I to bi bilo to, dragi moji.

Nadam se da vam se ovaj post svidio, i da se niste mnogo uplašili.
Ja se izvinjavam svima koje sam uplašila sa ovim mitovima; sve ovo su samo priče, plod ljudske mašte, i ova stvorenja ne postoje u stvarnosti.

U komentar mi možete napisati vaše mišljenje o ovim mitovima, kao i to da li vam se postovi na ovu temu sviđaju.

U budućnosti će biti još ovakvih postova.

Hvala vam na čitanju.

Ćaoo. ❤

22 коментара:

 1. Ajoj meni je prethodni post bio savrsen, ali ovim si nas oduvala! Napokon malo rasterecujuceg sadrzaja koji je pritom jako interesantan i zabavan! Meni su pojave ovakvih bica jako misteriozne i volim da citam o njima! Divan post.

  New post is on my blog! Visit me, Maleficent

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti puno na svim divnim riječima :)
   Drago mi je da ti se sviđa moj post i da si uživala. :D

   Избриши
 2. Drugačiji, ali jako zanimljiv post! :)
  Pratim te. ♡

  ☆ starshinebeauty.blogspot.com ☆

  ОдговориИзбриши
 3. Od svih mitskih bica o kojima si pisala, vjerujem u vile i to od malena. Hehe, zapratila sam tvoj blog jer je mnogo interesantan i nadam se da ces jos pisati o slicnim temama.
  Look my post and visit my blog

  ОдговориИзбриши
 4. jako originalan post. Hvala ti na pracenju, uzvratila sam..nadam se da cemo se citati ubuduce :)

  oazalepote.blogspot.rs

  ОдговориИзбриши
 5. Bas cool post, volim da citam ovakve ppstove, budu zanimljivi! 💕💕  https://aandymm.blogspot.rs/2017/10/onlin-kupovina_21.html?showComment=1508667836395#c4024522364029685549

  ОдговориИзбриши
 6. A wonderful post, dear ♥
  I will be happy with the friendship of blogs and signed up for your Blogger
  Julia Shkvo

  ОдговориИзбриши
 7. Čula sam samo za drekavca i vile, a ove ostale su me stvarno natjerale na razmišljanje, jer ja vjerujem u takve gluposti. Pogotovo vile, ajme meni. Toliko sam se priča naslušala: da kada bi ih vidio u sumi, da bi tiho morao proc da te ne vide, da bi konji imali sapletene repove sljedeće jutro...

  Felizhanna.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ja, iskreno, i ne vjerujem mnogo u ovakve stvari, mada volim da slušam i čitam strašne priče o raznim mitološkim stvorenjima.
   Nadam se da te nisam baš mnogo uplašila sa ovim stvorenjima. Žao mi je ako jesam
   :(

   Избриши
 8. Omg, nisam skoro citala originalniji i zanimljiviji post. Svaka cast. Bas sam uzivala 😊❤.

  Novi post, ako imas vremena, volela bih da pogledas ------
  mellowcent.blogspot.rs

  ОдговориИзбриши

Hvala vam na komentaru ❤

TOP 10 (scary mythological creatures-illustrations) + goodbye

Zdravo ljudi! Tema današnjeg TOP 10 posta je Halloween , odnosno strašna mitološka bića , i, kao što sam vam obećala, napravila sam  ilu...