субота, 14. октобар 2017.

SCARY GREEK LEGENDS


Ćaoo :)

Budući da nam se bliži Halloween, i oktobar je nekako sav u duhu Halloween-a, ja sam odlučila da napišem par postova koji su na temu strašnih mitova i legendi, strašnih stvorenja i dr.; i ovo je prvi u nizu postova na tu temu.

Današnji post neće biti mnogo strašan, dok će već idući post na ovu temu, biti malo strašniji.

Ja se nadam da će vam se postovi, koje sam za vas pripremila na ovu temu, svidjeti i da se nećete mnogo uplašiti.

Pa da krenemo.1. Edip

Pošto je Edipovom ocu, kralju Laju, prorečeno da će ga njegov sin ubiti i oženiti svoju majku, on Edipu, svom sinu, probode noge i veže ih užetom, te ga takvog odnese pastirima na jednoj divljoj planini.

Pastiri su se sažalili na to malo nesretno dijete, novorođenće, i predaju ga jednom drugom pastiru, koji to novorođenče  odnese kod kralja Poliba i njegove žene Merope, koji su ga kasnije i usvojili.
Zbog otečenih nogu koje je imao, dali su mu ime „Edipus“ , što znači otečeno stopalo.

U tom kraljevstvu je rastao i neznajući svoje  pravo porijeklo, sve dok se jednog dana nije uputio u Delfijsko proročište gdje je saznao da će ubiti  svoga oca i oženiti svoju majku, neznajući da su to oni.
Iz straha za porodicu Edip bježi iz Korinta i odlazi u Tebu, gdje slučajno susreće svog pravog oca u pratnji čuvara, ali su oni, na nesreću, pomislili da je Edip neki razbojnik i bez razloga ga napali, a Edip, budući da su ga razljutili, je uzvratio napad i ubio većinu čuvara kao i svoga oca, neznajući da je to on; i tako se ispunilo prvo proročanstvo.

Kada je Edip došao u Tebu ugledao je Sfingu, koja je mučila ljude sa svojim zagonetkama, a ako ne bi znali odgovor ona ih je proždirala, a pošto je Edip bio vrlo mudar i pametan čovjek on je riješio sve Sfingine zagonetke i tako je porazio i stekao veliku slavu, a osim toga je postao nasljednik kralja Loja (njegovog oca) i oženio kraljevu ženu udovicu (Edipovu majku). Na taj način je ispunjeno i drugo proročanstvo.

Edip i Jokasta su živjeli u sreći i zadovoljtvu dugo godina, i imali su četvoro djece; dva sina blizanca Etoklea i Polinikiea, i dvije kćeri Antigonu i Ismenu.

Jednom, iznenada je zavladala neizlječiva zarazna bolest, koju su bogovi slali, te Edip naredi svom stricu Kreonitu da ode do proroka i sazna o čemu se radi, a Kreont sazna da treba da se nađe ubica kralja Loja i da se objelodani taj zločin, da bi se Teba oslobodila  zaraze.
Tako je Edip saznao da je ubio svoga oca i oženio svoju majku.

Posle toga je njegova majka i žena Jokastina izvršila samoubijstvo (objesila se), a Edip je sam sebi iskopao oči rukom, i takav je, jedno kraće vrijeme, hodao sa svojom kćerkom Antigonom po svijetu, pošto je prognan iz Tebe, i nedugo nakon toga umro u jednoj svetoj šumi  pored Atine.2. Sizif

Sizif je heroj iz grčke mitologije koji je uglavnom sinonim za uzaludni posao.

Dok je Sizif živio u Hadu došao je Autolik, jedini njemu vrijedan suparnik po lukavstvu i "lopovluku". 
Posle dugih prepirki, Autolik je, naposlijetku, priznao Sizifu da je lukaviji i podmukliji od njega, i ponudio mu je svoju kćerku za ženu.
Sizif i Autolik su bili ubjeđeni da će iz te veze nastati najlukaviji čovjek na svijetu, a tako je zaista i bilo, rođen je Odisej, koji je po lukavstvu prevazišao čak i svoga oca.

Sizif je bio kažnjen zbog tog svog lukavstva i varanja ljudi, tako što mu je određeno da izgura ogromni kamen uz jedno brdo. 
On je bio uporan u ovom mučnom i teškom poslu, i donekle je upjevao da izgura taj kamen do samog vrha, ali, međutim, kada bi došao do vrha tog brda kamen bi se skotrljao nazad niz to brdo do samog podnožja, i Sizif je morao da sve radi ispočetka i ispočetka.3. Prometej

Prometej je Titan iz grčke mitologije, za kojeg se smatra da je stvorio čovjeka.

Svoj mitološki put je započeo onda kada je Zevs ustao protiv Titana Hrona. 
Svi Titani su stali na Hronovu stranu, dok je Prometej stao na Zevsovu, iako je i sam bio Titan. Prometej je mnogo pomogao Zevsu u desetogodišnjoj borbi; čak je uspio nagovoriti boginju zemlje, Geju, da pređe na Zevsovu stranu.
Nakon što je Zevs pobjedio, on je donjeo odluku da iskorijeni sav ljudski rod, ali ga je Prometej uspio nagovoriti da ih poštedi.

Jedne prilike, kada je Zevsa jako boljela glava, i ništa mu nije pomagalo, Prometej se ponudio da mu pomogne. Velikim kamenom je udario Zevsa po glavi, a iz njegove glave se rodila boginja Atina, a glavobolja je nestala.

Prometej je sa svojim bratom Epimetijom u grčkoj pokrajini Bitiji proizvodio glinene figure. Boginja Atina je u njih udahnula život i tako su od Prometejevih figura nastali ljudi, a od Epimetijevih figura životinje.

Prometej je mnogo pomagao ljudima, naučio ih da čitaju i pišu, da obrađuju metal, pa čak je za njih ukrao vatru sa svetog ognjišta u Olimpu, poklonio im i naučio kako da je koriste.

Zbog te ogromne ljubavi prema ljudima i krađe vatre, Zevs je kaznio Prometeja tako što je naredio svojim dvjema slugama, Kratosu i Buju, da ga odvedu na kraj svijeta, okuju ga u neprobojne okove, i takvog prikuju za ogromnu stijenu.
Zevs je, posle toga, poslao velikog orla, Etona, da Prometeju svaki dan kljuca utrobu, a budući da je Prometej bio besmrtan, njegova utroba se preko noći obnavljala, i svakog dana je usjeđivalo novo i jednako grozno mučenje.

Prometeja je oslobodio Zevsov sin, Heraklo, kada je prolazio Kavkazom u potrazi za Herperudijinim jabukama.
Heraklo je ubio orla i oslobodio Prometeja njegove kazne, koja je inače  trebala da traje 30 000 godina, ali je, ipak, Prometej morao idalje da nosi za sobom stijene za koje je bio prikovan.  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

To bi bilo to, dragi moji.

Ja se nadam da vam se ovaj post svidio, i da ste uživali.

Kao što sam već rekla, sledeći post koji budem objavila na ovu temu će biti mnogo strašniji, dok ovaj i nije bio mnogo strašan.

U komentar mi možete napisati da li vam se ovaj post svidio, i da li ste već čuli za neke od ovih  mitoloških "junaka" iz grčke mitologije.

Takođe, ukoliko neko ima za zadaću da napiše neki mit ili bilo šta slično, slobodno, ako želi, može da kopira ovaj moj tekst; sve je kao i na wikipediji, samo skraćeno i prepričano. 
(ovo važi i za sve ostale postove haha :D) 

Hvala vam na čitanju.

Ćaoo ❤

24 коментара:

 1. Divan post. Iako sam mrzila mitove i legende tokom školovanja, jer sam imala profesoricu koja nas je izluđivala sa mitovima o... i insistirala na strogom poznavanju istih. No, neke od njih su mi se mnogo dopali, a to su mitovi o Sizifu i Tantalu. Zaista mi je drago da si pisala na ovu temu.
  Želim ti lijep vikend, draga!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I ja sam mnogo učila o mitovima u srednjoj školi, i morali smo ih znati, bar one poznatije, ali sam ja nekako voljela te mitove, i uživala sam u njima.
   Hvala ti na podršci i svim divnim riječima. ❤

   Избриши
 2. This also scary dear !
  I am your new follower . Hope you follow me back.
  https://clickbystyle.blogspot.in/

  ОдговориИзбриши
 3. Ajoj, kad se setim osnovne škole, nikada nisam volela casove istorije i uvek me je smaralo da ucim sve ovo, medjutim sada kada sam malo starija ove price su mi ultra zanimljive i fascinantne, te mi je zato drago sto si se odlucila na jedan ovakav post, odusevljena sam, bas sam uzivala u citanju!

  New post is on my blog! Visit me, Maleficent

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Drago mi je da si uživala :) i da ti se moj post sviđa.
   Hvala ti na svim lijepim riječima. :)

   Избриши
 4. Very interesting post dear. I am following you and I hope you follow back 😊
  www.deryaninsporgunlugu.com

  ОдговориИзбриши
 5. Great post dear. I am following you. Would you like to follow back? Have a nice weekend 😊
  www.deriasworld.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 6. Sounds great!

  I hope that you visit my blog and maybe stay for longer!
  www.spiked-soul.pl

  Like Spiked Soul on FACEBOOK


  Kisses
  Elwira Charmuszko

  ОдговориИзбриши
 7. Odlična ideja za post! Nisam još vidjela post na ovakvu ili sličnu temu i to me totalno oduševilo i privuklo da te zapratim. :)

  Oduvijek sam voljela mitove i legende i smatrala ih zanimljivim pričama koje bih jedva čekala čuti do kraja pa ih ispričati nekome. Super si nas podsjetila na sve one mitove iz osnovne škole, a svaki po sebi je zanimljiv na svoj način! Sve pohvale za post i za blog, draga moja.

  Nadam se da ćeš me zapratiti natrag na mom blogu:
  Carstvo zapisanih misli
  tako da možemo ostati u kontaktu.

  Želim ti lijep ostatak vikenda i nadam se da ćemo se čitati! :) ♥

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti na svim divnim riječima, mnogo mi to znači.
   Drago mi je da si uživala u mom postu, i da ti se moj post sviđa.
   Ovakvih postova će biti još u narednom periodu. :)
   Naravno, uzvratiću ti praćenje :) ❤

   Избриши
 8. Moram priznati, jako interesantan i zanimljiv post. Odlična ideja! :)

  Ako želiš da se zapratimo, javi mi na mom blogu: Shoot for the stars

  ОдговориИзбриши
 9. Interesantan post, draga moja. Mnogo volim da istražujem po internetu i čitam ovakve legende, pa sam čula za dve od ponuđenih.

  Adda's life

  ОдговориИзбриши
 10. Amazing post, Dear!
  I`m following your blog with a great pleasure in Google+ and GFC
  Follow back? Sunny Eri: beauty experience

  ОдговориИзбриши

Hvala vam na komentaru ❤

TOP 10 (scary mythological creatures-illustrations) + goodbye

Zdravo ljudi! Tema današnjeg TOP 10 posta je Halloween , odnosno strašna mitološka bića , i, kao što sam vam obećala, napravila sam  ilu...