петак, 31. август 2018.

TOP 10 (BTS edition)

Zdravo ljudi!

Prije svega vam se želim izviniti zbog neaktivnosti tokom čitavog ljeta. Iako je ljetnji semestar odavno završio, nisu završile i moje školske obaveze, i sve to mi je oduzimalo mnogo vremena.
Ali kako sve to polako privodim kraju, vraćam se u formu. Potrudiću se da vam nešto interesantno pripremim i ove jeseni, za Halloween. :D

Ali o tome ćemo pričati u narednim postovima.

Tema današnjeg top 10 posta je škola.
U ovom postu ću sa vama podjeliti neke cool savjete, koje sam ja tokom svog (dugog) školovanja prikupila.

Pola ovih stvari će biti onako verana za računare, a pola za motivaciju i učenje.

Nadam se da će vam se svidjeti ovaj post i da će vam biti od koristi.1. Microsoft Word hack #1 (Auto Correction)

Svi smo mi nekada radili Word u školi, i svi ga svakodnevno koristimo za razne stvari, i ponekad nam one automacke korekcije znaju da izvuku živce.

Evo kako to možete popraviti.

Naravno, prvo što trebate uraditi jeste otvoriti Word, a zatim pratite ovaj redoslijed:

FILEOPTIONSPROOFING AUTO CORRECT OPTIONSTu lako možete da isključite neke automacke korekcije, da dodate neke svoje korekcije u ovom polju:


, i još mnogo toga, a kada završite sa time, samo pritisnite OK.

2.  Microsoft Word hack #2 (proizvoljni tekst)

Kao što sam već rekla, svi smo radili Word u školi, i svi ga koristimo, ali postoji jedna cool stvar koju vam vaši profesori vjerovatno nisu spomenili.
Radi se o dodavanju proizvoljnog teksta uz pomoć jedne jednostavne šifre.

Kliknete bilo gdje na otvoren list u Wordu, i upišete ovu šifru:

=rand(3,4)

, i stisnete ENTER na tastaturi.

Rezultat svega toga je 3 pasusa po 4 reda proizvoljnog teksta na engleskom jeziku.

Ovaj tekst možete iskoristiti za vježbanje nekih opcija obrade teksta, i mnogo je lakše ovako da unesete neki bezveze tekst, nego da tražite i kopirate sa interneta, ili pak da kucate tekst, ukoliko ćete ga koristiti samo za vježbu.

Naravno, vi možete dodavati i više ili manje redova i pasusa, a evo i kako.

Prvi broj (npr. 3) je oznaka za pasuse, a drugi broj (npr. 4) je oznaka za redove, i vi možete da unesete bilo koje brojeve koje želite (ne mora to biti 3 i 4)


3. Microsoft Excel (skraćenice)

Kao i Word svi mi koristimo Excel i učimo ga u školi, ali mnogo manje se bavimo nekim skraćenicama koje vam mogu uštediti mnogo vremena a i olakšati sav posao.

Ovdje ću vam navesti par skraćenica i njihovo značenje, a vi obavezno isprobajte.

dvoklik na jedno poljeAlt+ENTER - proširivanje polja na dole 

selektovati jedno poljeCtrl+Shift+(strelica dole na tastaturi) - selektovanje čitave jedne kolone (isprobajte ovo i sa drugim strelicama na tastaturi)

selektovati jedno poljeCtrl+(strelica dole na tastaturi) - pomjeranje na posljednje polje na radnom listu (isprobajte ovo i sa drugim strelicama na tastaturi)

selektovati nekoliko polja1Ctrl+ENTER - ispisivanje (npr.) broja 1 na sva označena polja

selektovati jedno polje1Ctrl+(sa onim malenim crnim krstićem prevučete na dole) - ispisivanje svih brojeva od (npr.) broja 1 do broja koji staje u posjednje označeno polje


4. Šifre

Mi, grafički dizajneri, naprosto ne možemo bez  šifri i skraćenica koje koristimo u raznim softverima, ali te šifre se takođe mogu koristiti i van tih softvera, na internetu, u Wordu, i dr.

Ovdje ću  vam navesti nekoliko najboljih i najlakših šifri koje će vam olakšati život.

Ctrl+Z - povratak za jedan korak u nazad (ukoliko povučete pogrešnu liniju u Paint-u, sa Ctrl+Z ćete je bez problema obrisati hehe)

Ctrl+F4 - brzo isključivanje otvorenog prozora (ukoliko vam mama "uleti" u sobu..)

home button+D - brzo prebacivanje na desktop

Ctrl+Backspace - brisanje čitave riječi iza kursora

Ctrl+Home - pomjeranje kursora na početak dokumenta

Ctrl+End - pomjeranje kursora na kraj dokumenta

Ctrl+C - copy
Ctrl+V - paste

Crtl+S - Save
F12 - Save As

5. Brzo čitanje

Ukoliko ste, kao i ja, neko ko sporo čita (pogotovo kada sam umorna), onda će vam ova stvar spasiti život.

Kada trebate da nešto čitate, učite, pišete, (i dr.) ono što će vam pomoći da sve to brzo završite je žvakaća guma.
Ukoliko žvačete žvaku dok čitate, mnogo brže ćete čitati nego inače, a isto to se odnosi i na učenje.


6. Pripremite se za učenje

Prije nego što uopšte krenete sa učenjem, pripremite sve što vam je potrebno za učenje; sredite stol, pripremite sveske i knjige, pripremite grickalice i vodu, pripremite sve što vi mislite da će vam trebati tokom učenja.

Ovo je neophodno da uradite kako se ne bi desilo da 100 puta ustajete sa stola, i samim tim da prekidate učenja, uništite motivaciju, i, što je najgore, potrošite svoje dragocjeno vrijeme.


7. Telefon vam je najveći neprijatelj kada učite

Svi smo mi opsjednuti sa svojim telefonima, svi ih mnogo koristimo, i nekako su uvjek uz nas, pa čak i kada učimo, a to je jako loša stvar.

Moj vam je savjet da se nekako otarasite vašeg telefona, kako vas ne bi ometao dok učite.
Navešću nekoliko načina kako da to uradite.

1. Odnesite telefon u drugu sobu. Kao što moja baka kaže "daleko od očiju, daleko od srca". Ukoliko vam vaš telefon nije na vidiku, vjerovatno ga nećete ni imati želju koristiti; zaboravićete na njega.
Ali, ukoliko se baš ne možete razdvojiti od vašeg telefona, onda će vam ovi drugi trikovi pomoći.
2. Airplane mod. Ukoliko uključite ovaj mod na telefonu, nikakva obavještenja, poruke, niti pozivi vam neće stizati.
3. Aplikacija Forest je savršena kada učite. Ja nisam neki ovisnik o telefonu, ali je jako često koristim kao motivaciju za učenje, jer nakon svakih (npr.) 30 minuta dobijem (npr.) 5 minuta odmora, a i sva ta drvca koja "narastu" su preslatka, tako da je to još jedan plus za ovu aplikaciju. Jedino što mi se ne sviđa je to što vam ne isključi Wi-Fi, već vam samo zabrani da koristite telefon.
4. Isključite telefon. Svima je ovo jasno haha.


8. Papir sve trpi

Ukoliko imate neke probleme koji vas muče, svakave vam se misli i obaveze motaju po glavi i ometaju vas u učenju, ispišite ih na papir; napravite malu to do listu stvari koje trebate kasnije obaviti, ili jednostavno ispišite sve te "gluposti" koje vas muče.

Ne kaže se džabe da papir sve trepi, zato nemojte se mučiti sa mislima.


9. TO DO liste

Znam, dosadila sam vam više sa ovom pričom, ali šta ću kada ja jako volim TO DO liste.

Morate znati, da naš mozak nije neka mnogo jaka mašina, i da ne može sve zapamtiti, pa mu bar malo pomozite i olakšajte život, sa time što tokom dana zapišete obaveze, pogotovo one koje čujete u školi od profesora (zadaću, test..).

Ukoliko vam je mnogo žao vašeg jadnog mozga, i želite da sebi olakšate život, onda kod kuće, prije nego što počnete sa učenjem, sastavite jednu malu TO DO listu, i samim time ćete se bolje organizovati.


10. 1 dan / 3 važne stvari = ✔️

Iako se čini da je jedan dan jako dugačak, ustvari nije, i nemamo dovoljno vremena da uradimo sve stvari, a pogotovo kada imamo više stvari na list, i ne znamo šta da prvo počnemo, onda nam to može mnogo zakomplikovati život. Zbog toga je neophodno da izdvojimo prioritete.

Najbolje je da izdvojite samo 3 važne stvari koje ćete toga dana uraditi, tri stvari koje vam oduzimaju mnogo vremena i na koje ćete se fokusirati toga dana.

Ali to ne znači da ne morate ništa osim te tri stvari raditi čitavog dana. 
Sve ostale, manje obavezice, koje možete da uradite za 2 minuta (srediti sobu, očistiti radni stol, pripremiti knjige za sutra, ispisati to do listu, i dr.), uradite odmah, prije nego što išta i počnete raditi, kako bi "raščistili sebi put", i bili bezbrižni tokom izvršavanja ta 3 prioriteta.

Znam, znam, ovo zvuči jako komplikovano, ali nije, olakšaće vam život, i pozitivno će uticati na vas i vašu motivaciju za učenje.
Na početku je malo teško da se priviknete na ovaj sistem, ali kada ga jednom zavolite uvjek ćete mu se vraćati.

Najbitnije je da previše ne forsirate sami sebe.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da li sam vam nedostajala ili ste zaboravili da uopšte postojim hahahahaha?
Kada vama počinje škola? Da li ste spremni? Da li ste uzbuđeni zbog početka nove školske godine?   
                                                                                     
Hvala vam puno na čitanju!

Byee :D


Instagram
My 2nd Blog
                   

32 коментара:

 1. Dobar deo ovih lajfhekova sam znala, s obzirom na to da sam na kompjuteru 24/7 i da sam neko vreme bila zaluđena videima tog tima na jutjubu. Priznajem, ono za random tekst me oduševljava i prvi put čujem za tu opciju. Definitivno ću probati. Takođe, dopada mi se zamiso o tri važne stvari dnevno. Fantastičan post 💕❤️

  Novi post: The girl named Ana ❤️

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I ja jako volim te videe.
   Takođe, nisam spomenila u postu, ali ako želite, mogu vam napraviti poseban post samo o Word-u, ili nekom drugom programu; o nekim trikovima u takvim programima. Obavezno mi napišite u komentaru ukoliko želite, biće mi zadovoljstvo da vam više pišem o tome.
   Hvala ti puno :)

   Избриши
 2. Post je odličan. Neke life hackove sam znala, neke nisam, npr,ove za kompjuter, jer inače ne koristim Word i te ostale programe, ali će mi sigurno poslužiti. A ovaj zadnji savjet će mi sigurno biti od korist, jer često znam da budem rastrzana između više obaveza i da ne znam šta ću prije. :)

  sweet-dreams-14.blogspot.com - novi post

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Mi smo i u osnovnoj i u srednjoj školi (pa i na faxu) učili programe iz Microsoft paketa, tako da sam dosta toga pohvatala tokom svog školovanja.
   Nadam se da će ti ovi savjeti poslužiti.

   Избриши
 3. Odličan post. Za neke life hackove čujem po prvi put pa ću ih svakako isprobati. Da, mobitel nam je definitivno najveći neprijatelj tijekom učenja. Baš mi se sviđa ovo sa tri važne stvari tijekom dana, sigurno ću isprobati.

  Isabela Breber

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti puno.
   Drago mi je da ti se moj post sviđa, i nadam se da će ti ovi moji savjeti poslužiti.

   Избриши
 4. Ovi savjeti su fantastični, koristim 'to do' liste i to mi je promijenilo život i uz pomoć njih ispunjavam sve obaveze na vrijeme. Ovi savjeti za word su spas za nas koji stalno radimo referate i seminarske radove

  Delilah's Stories | Filmtastično

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti puno.
   Drago mi je da ti se moj post sviđa. :)
   Nadam se da će ti ovi savjeti biti od koristi.

   Избриши

 5. I really loved reading your blog. I also found
  your posts very interesting. In fact after reading, I had to go show it to my
  friend and he ejoyed it as well!

  Pen drive for Diwali Gifts

  ОдговориИзбриши
 6. Great post dear, so nice and interesting, love it!

  ОдговориИзбриши
 7. Super post. Ima dosta korisnih savetaa <3
  https://placeofadventuregirl.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 8. Thanks for the tips darling!

  Caritrini.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 9. Divan i poučan post, kao i uvek :D verujem da će mnogima značiti <3

  ОдговориИзбриши

Hvala vam na komentaru ❤

TOP 10 (scary mythological creatures-illustrations) + goodbye

Zdravo ljudi! Tema današnjeg TOP 10 posta je Halloween , odnosno strašna mitološka bića , i, kao što sam vam obećala, napravila sam  ilu...